Lørdag _27.05.23200 DKK + gebyr

Bassekou Kouyate ML

Visionær ngoni-mester gæster ALICE med sit familieband

Bassekou Kouyate er en af de fremmeste fornyere af den vestafrikanske lut ngoni, og gennem årene har bl.a. det succesfulde projekt Afrocubism og Damon Albarns Africa Express nydt godt af hans virtuose strengespil. Med sit formidable familieband Ngoni Ba har han turneret verden tynd og spillet anmelderroste koncerter på både Global og ALICE. Nu er Bassekou Kouyate & Ngoni Ba klar til at indtage ALICE på Stairway i Vanløse.

Malisiske Bassekou Kouyate har slået sit navn fast som en af de mest nyskabende og visionære afrikanske musikere i nyere tid. Han har revolutioneret lyden af strengeinstrumentet ngoni – en fjern forfader til guitaren – og med inspirationer fra rock og blues ført den oprindelige tradition ind i moderne rammer. Med sit formidable band Ngoni Ba har Kouyate turneret over hele verden og spillet et væld af koncerter, bl.a. på Roskilde Festival, Glastonbury Festival og i New Yorks Central Park. Bassekou Kouyate & Ngoni Ba har desuden spillet flere anmelderroste koncerter på Global, og gæstede også ALICE i 2019 i forbindelse med udgivelsen af deres seneste album “Miri” (Outhere Records, 2019).

Bassekou Kouyate er født i 1966 ved Nigerfloden i det sydlige Mali og nedstammer fra en højt respekteret griot-familie. Han gav sit instrument en helt ny rolle, da han som teenager fandt på at spænde en rem i sin ngoni og spille på den, som var det en guitar. Siden har Kouyate bl.a. samarbejdet med stjerner som ørkenblues-stjernen Ali Farka Touré og den amerikanske bluesmusiker Taj Mahal. Han har i de senere år været en af hovedkræfterne i det succesfulde projekt Afrocubism, ligesom han har turneret med Damon Albarns Africa Express, hvor han har delt scene med navne som Paul McCartney og John Paul Jones.

“Miri” (“drøm”) er Kouyates femte album og samtidig opfølgeren til de to anmelderroste plader “Jama Ko” (2013) og “Ba Power” (2015), hvor bandet for alvor eksperimenterede med elektrisk forstærkning og effektpedaler. “Miri” genoptager imidlertid en mere roots-orienteret lyd og reflekterer over temaer som kærlighed, venskaber og Malis politiske situation.

Siden 2006 har Bassekou Kouyates primære fokus været familiebandet Ngoni Ba, der tæller hans to sønner, nevø og bror, samt hans kone, den fremragende sangerinde Amy Sacko. Med et line-up på fire ngoni-spillere og to percussionister, forener gruppen på enestående vis de oprindelige Bambara-traditioner fra Mali med lyden af Muddy Waters og Jimi Hendrix. På baggrund af deres energiske liveshow har det britiske dagblad The Independent kaldt Ngoni Ba “The best rock ‘n’ roll band in the world”. Vi glæder os til de slår vejen forbi Vanløse!

Line-up:
Bassekou Kouyate – lead ngoni
Amy Sacko – lead vocals and backing vocals
Abou Sissoko – medium ngoni
Madou Kouyate – bass ngoni
Mahamadou Tounkara – percussion (doundoun, yabara, tama)
Moctar Kouyate – calebash

Sagt om Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba:

“In Kouyaté’s hands, the little lute, with its skin made from the head of a cow, becomes every bit as thuggish as a distorted Les Paul.” – Mojo Magazine

Lørdag _27.05.23
Venue: Stairway
Dørene åbner kl: 19:00
Koncerten starter kl: 20:00
Pris: 200 DKK + gebyr

Køb billet200 DKK