Adfærdspolitik
GOD ADFÆRD HOS ALICE

Denne adfærdspolitik for ALICE har til hensigt at skabe de bedste sociale rammer for vores arbejdsplads på ALICE. Den skal derfor give alle ansatte og frivillige, kunstnere som administrativt og teknisk ansatte, redskaber til at imødegå handlinger, som vi ikke ønsker på vores arbejdsplads. Her gør vi klart, hvilken opførsel vi ikke tolererer hos ALICE, og hvordan vi konkret vil behandle alle meldinger om overgreb, diskriminering, mobning og chikane.

Vi er opmærksomme på, at overgreb mv. også kan finde sted allerede i rekrutteringssituationer. Derfor gælder vores politik ikke kun fastansatte, løstansatte og frivillige hos ALICE, men er allerede gældende fra rekruttering påbegyndes, uanset om man senere skulle blive tilknyttet ALICE eller ej.

Hvis nogen som arbejder for eller er ved at blive rekrutteret til ALICE har noget at anmelde eller gøre ALICE opmærksom på i denne sammenhæng, kan de efter eget valg kontakte enten ALICEs administrative leder, produktionschef eller bestyrelsesleder.

1. FORMÅL
1.1 Alle har til enhver tid krav på at deres arbejde for eller rekruttering til ALICE sker i et arbejdsmiljø fuldstændig fri for nogle former for chikane, mobning, diskriminering og overgreb.
1.2 Det er til hver en tid alles ret at anmelde, hvis de oplever noget, som gør, at de føler sig krænket eller utilpas. Det er med denne adfærdspolitik ALICEs pligt i videst muligt omfang at skabe en rekrutteringsproces og arbejdsplads uden nogen former for overgreb, mobning, diskriminering eller chikane.
1.3 Formålet med adfærdspolitikken er at fastlægge rammerne for adfærd og handlinger ifm. lønnet eller ulønnet arbejde hos ALICE. På samme vis fortæller den, hvad vi forventer af publikum til ALICEs aktiviteter.
1.4 ALICE accepterer ikke krænkende adfærd, herunder seksuel chikane, diskriminering, mobning, vold eller voldelig adfærd.
1.5 Alle har ret til at blive behandlet med respekt, og vi har pligt til at omgå hinanden på en anerkendende, respektfuld og værdig måde.

2. MÅLSÆTNING
2.1 ALICE ønsker, at alle føler sig så værdsat, at de kan arbejde uden bekymringer. Men vi er også klar over, at det ikke altid er nemt. Derfor har alle også ret til at forvente hjælp fra deres arbejdsleder, ALICEs administrative leder eller bestyrelsesleder, hvis der skulle opstå situationer, som skal afhjælpes, så de ikke bliver eller føler sig forulempet, uanset om det er større eller mindre sager.
2.2 Krænkende adfærd tolereres ikke hos ALICE og skal forebygges.
2.3 Hos ALICE har vi et fælles ansvar for at forhindre og stoppe krænkende adfærd, uanset hvem krænkeren eller den krænkede er.
2.4 Alle medarbejdere hos ALICE skal vide, hvordan de håndterer krænkende adfærd og skal kende til deres handlemuligheder. Herunder også freelancere, frivillige og mulige medarbejdere i rekrutteringsproces
2.5 Hvis noget gør dig utilpas, har du ret til at bede om at få det stoppet.
2.6 Hvis andre opfatter det anderledes, betyder det ikke, at det du opfatter, er forkert.
2.7 Du skal aldrig føle dig dårligt behandlet efter at have indgivet en formel eller uformel klage over overgreb, mobning eller chikane. Heller ikke selvom det ikke resulterer i en formel handling mod en anden person. Dog er det vigtigt, at der er grundlag for klagen. Derfor er det også afgørende, at det konkrete forhold for anklagen bliver udtrykt konkret, hvis det skal være muligt at afhjælpe situationen konstruktivt.
2.8 Du skal aldrig føle dig utilpas ved at bede andre om at behandle dig med respekt. Hvis du udtrykker bekymring eller utilpashed over noget, er det naturligt at forvente, at kollegaer og samarbejdspartnere prøver at tilpasse deres handlinger eller tale for at undgå dette.
2.9 ALICE vil altid behandle det der meddeles os ud fra det udgangspunkt, at det der fortælles, er sandt.
2.10 Hvis ALICE finder sager om sexuel chikane, diskriminering, mobning eller overgreb, som er seriøse, vedvarende eller bliver gentaget trods italesættelse, vil det uanset ansættelsesniveau medføre, at ALICE med denne adfærdspolitik kan indlede disciplinære sager, som kan medføre advarsler, bortvisning eller opsigelse afhængig af forholdet for den enkelte sag. Hver sag vil af samme grund formelt blive behandlet af ALICEs ledelse med efterfølgende seriøs undersøgelse af sagen, hvis nødvendigt med ALICEs bestyrelse som ansvarlig instans.

3. DEFINITION
3.1 Der er tale om krænkende adfærd, når en eller flere personer groft udsætter andre personer for adfærd og/eller handlinger, der opfattes som nedværdigende, ydmygende eller fysisk forulempende.
3.2 Krænkende adfærd er en samlet betegnelse for mobning, diskriminering, seksuel chikane, voldelig adfærd og andre krænkelser, som kan forekomme på eller i forbindelse med arbejdet.
3.3 Der er tale om mobning, når en eller flere personer regelmæssigt og over længere tid – eller gentagne gange på grov vis – udsætter andre personer for uønsket adfærd, der opfattes som sårende eller nedværdigende. Det kan være bagtalelse, udelukkelse fra fællesskabet, latterliggørelse, ignorering mv. Drillerier, der af begge parter opfattes som godsindede eller enkeltstående konflikter, er derimod ikke mobning.
3.4 Der er tale om seksuel chikane, når en eller flere personer udsætter andre for uønsket seksuel opmærksomhed. Det kan eksempelvis være uønskede berøringer, bemærkninger eller kommentarer, sjofle vittigheder, opfordringer til seksuelt samkvem eller visning af pornografisk materiale.
3.5 Der er tale om voldelig adfærd, når en eller flere personer udsætter andre personer for fysisk eller psykisk vold. Det kan være trusler, overfald, fjendtlighed, spyt eller ydmygelse.
3.6 Der er tale om diskriminering, når en eller flere personer udsætter andre personer for nedværdigende omtale eller arbejdsopgaver pga. hudfarve, etnisk-, kønsligt- eller socialt tilhørsforhold.

4. RETNINGSLINJER
4.1 Som publikum
4.1.1 På ALICE er vi samlet om musikken. Vi prøver altid at skabe plads til alle, men må selvfølgelig tage forbehold for udsolgt. Alle der har billet til aftenens koncerter, har adgang. Du vil dog blive afvist, hvis du er stærkt påvirket af alkohol eller stoffer.
4.1.2 På ALICE tolererer vi hverken diskrimination eller anden krænkende adfærd. Personer der fortsætter en sådan adfærd efter en advarsel, bliver bortvist uanset om de har en gyldig billet.
4.1.3 ALICE skal være et trygt sted for alle. Hvis du alligevel oplever diskrimination eller krænkende adfærd, står ALICEs frivillige eller personale i lyserøde STAFF-t-shirts til din rådighed.
4.1.4 ALICE har tilsluttet sig Københavns Kommunes Charter for et Natteliv uden diskrimination. Læs mere her [Link]
4.2 Som krænket
4.2.1 Du har ikke pligt til at tåle nogen form for nedværdigende, grænseoverskridende eller ikke-professionel adfærd hverken fra ledere eller kollegaer.
4.2.2 Hvis du bliver udsat for krænkende adfærd, skal du hurtigst muligt sige fra over for den adfærd, som du ikke ønsker. Det er vigtigt at sige fra, idet den, der krænker, ofte giver udtryk for, at han/hun opfattede situationen på en anden måde end den krænkede, og at den udviste adfærd var accepteret.
4.2.3 Hvis du siger fra, skal den, du siger fra overfor, respektere dette. Det gælder også, selv om han/hun synes, at der er tale om uskyldig adfærd, eller at det bare er for sjov.
4.2.4 Søg hjælp hos din leder eller hos en tillidsperson, hvis krænkelsen fortsætter efter du har sagt fra (se dog punkt 5.2).
4.2.5 Der er ofte forskellige forklaringer på, hvad der er sket, og det er derfor vigtigt at du ikke sletter eventuelle beviser for den krænkelse, som du er blevet udsat for, herunder SMS’er, emails, billeder, talebeskeder m.m. Jo mere konkret en krænkelse kan beskrives, desto nemmere er det at forebygge den.

4.3 Som kollega
4.3.1 Hvis du bliver vidne til krænkende adfærd, skal du ikke forsøge at undgå situationen, men derimod sige tydeligt fra over for den, der krænker.
4.3.2 Det vigtigste er at opsøge og hjælpe den krænkede. Vær opmærksom på, at krænkende adfærd kan være den bagvedliggende årsag, hvis en kollega opfører sig underligt, ofte melder sig syg eller lignende.
4.3.3 Du skal støtte den, som krænkelsen går ud over. Din opbakning kan være afgørende for, at den krænkede kommer godt igennem forløbet.
4.3.4 I nogle tilfælde kan problemet løses med en samtale, særligt hvis den formodede krænker har haft en anden opfattelse af situationen. Dette afhænger i høj grad af, hvor grov krænkelsen har været, og hvor længe den har stået på.
4.3.5 Du kan tage en samtale med den formodede krænker med henblik på at få den uønskede adfærd bragt til ophør. En sådan samtale skal dog kun tages, hvis den krænkede part ønsker dette.
4.3.6 Ved utvetydig seksuel chikane, voldelig adfærd eller andre grove forhold, skal du altid hurtigst muligt melde krænkelsen til ledelsen.
4.3.7 Hvis du oplever, at den krænkende adfærd fortsætter, efter der er blevet sagt fra, skal du også oplyse forholdet til din leder, ALICEs øverste leder eller ALICEs bestyrelsesleder. Inden du bringer sagen videre, skal du dog sikre dig, at den krænkede er indforstået med dette.
4.3.8 Hvis det er nødvendigt, skal du ligeledes bistå ledelsen med at afdække, hvad, hvordan og hvornår krænkelsen skete.

4.4 Som leder
4.4.1 Som leder skal du altid tage det alvorligt, hvis du modtager en anmeldelse om seksuel chikane, mobning, vold eller anden krænkende adfærd på arbejdspladsen eller i forbindelse med arbejdets udførelse.
4.4.2 Du skal udtrykke din klare holdning imod krænkende adfærd og straks iværksætte en procedure, der kan afklare sagen og/eller bringe den uønskede adfærd til ophør. Lederen er klart bevist om, at proceduren i nogle tilfælde kan ende med bortvisning for uacceptabel adfærd (se 6.2).

5. PROCEDURE
5.1 Hvis du har været udsat for eller været vidne til krænkende adfærd, skal du oplyse det til din leder, medmindre der er tale om en misforståelse eller et enkeltstående forhold.
5.2 Er krænkelsen foretaget af din leder, skal du i stedet kontakte ALICEs daglige leder eller bestyrelsesleder.
5.3 Proceduren vil herefter være, at arbejdsmiljørepræsentanten, din leder, ALICEs leder eller bestyrelsesleder taler med den, der har oplyst om forholdet, den krænkede, vidner og den påståede krænker for at afklare sagen.
5.4 Det kan være nødvendigt at inddrage flere i samtalerne. Dette kan dog kun ske efter accept af sagens implicerede parter, med mindre der er tale om egentligt strafbare forhold, som vil blive håndteret derefter.

6. SANKTIONER
6.1 Hvis det viser sig, at der foreligger krænkende adfærd, skal ledelsen iværksætte passende sanktioner over for krænkeren.
6.2 Grove tilfælde af krænkende adfærd vil føre til afskedigelse eller bortvisning af den, der krænker.
6.3 I mindre grove tilfælde kan der blive tale om en påtale eller advarsel.
6.4 Ubegrundede beskyldninger kan medføre sanktioner, herunder afskedigelse eller bortvisning af den, der er fremkommet med beskyldninger om krænkende adfærd.

7. AFSLUTTENDE BEMÆRKNINGER
7.1 ALICE vil arbejde for, at ledere og medarbejdere er klædt på til at forebygge krænkende adfærd. herunder at medarbejdere og frivillige i videst muligt omfang har gennemgået et psykisk førstehjælpskursus.
7.2 ALICE gør opmærksom på, at Arbejdstilsynet har en hotline på telefon 70 22 12 80, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere en given situation eller ønsker at være anonym.

8. SPØRGSMÅL
8.1 Spørgsmål til adfærdspolitikken kan rettes til den daglige leder eller bestyrelsesleder.