Aflyst
Fredag _03.04.20175 DKK + gebyr

Zè Manel Fortes & Band (GW)

Gumbe

Zé Manel har desværre været nødt til at aflyse sin Europa-tour, hvorfor vi også må aflyse koncerten på ALICE. Billetkøbere får pengene retur via Billetto. Vi beklager.

Smukke og politiske sange fra en af Vestafrikas store musikalske skikkelser og en af grundlæggerne af det legendariske Guinea Bissau-orkester Super Mama Djombo.

Allerede i en alder af otte år grundlagde Zé Manel sammen med venner fra den lokale spejderklub bandet Mama Djombo, der blev en vigtig bannerfører for genren gumbé med rødder i Guinea Bissau. Mama Djombo var navnet på den kvindelige ånd, som mange frihedskæmpere bad om beskyttelse hos, under uafhængighedskrigen fra kolonimagten Portugal. I årene op til uafhængigheden spillede bandet til fødselsdage, i kirker, til bryllupper og overalt hvor de kunne komme til det. Sideløbende voksede den nationale og kulturelle bevidsthed blandt Guinea Bissaus befolkning. Bandets tekster blev mere politiske, de voksede fra 5 til 14 musikere og tog navnet Super Mama Djombo. Med deres sange på kreolsk, mandinga og balanta, leverede Super Mama Djombo soundtracket til Guinea Bissau’s frihedskamp i 70’erne.

I årene efter uafhængigheden turnerede Super Mama Djombo vidt og bredt, både i Guinea Bissau og i alle de andre tidligere portugisiske kolonier, og længere væk endnu, – de tog Cuba med storm i 1978. Selv den gamle kolonimagt besøgte de, og spillede en gigantisk koncert på Paladset Belêm i Lissabon. Der var derfra skibene i sin tid sejlede ud for at erobre Afrika.

I 1980’erne opløstes Super Mama Djombo, og Zé Manel indledte sin solokarriere. Hvor han i Super Mama Djombo havde spillet trommer, vekslede han til guitar og sang. Som solist har han udsendt en lang række roste albums, som har fastholdt den samfundskritiske brod, samtidig med at han skaber smukke og gribende sange, som også for folk der ikke forstår det kreolske, rummer en stor menneskelig dybde.

Han udgav albummet ‘Tustumunhos Di Aonti’(1982), hvor han kritiserede udviklingen i hjemlandet. Under et efterfølgende studieophold i Portugal, blev det tydeligt at han ikke længere kunne vende tilbage til Guinea Bissau – det var blevet livsfarligt at kritisere regimet. Efter et kort ophold i Paris rejste Zé Manel til Californien. Der blev han boende, og udgav i 2001 det prisvindende album ‘Maron Di Mar’.

De seneste år har Zé Manel delt sin tid mellem Californien og Guinea Bissau. I Bissau har han startet produktionsselskabet Cobiana Communications, der fokuserer på at støtte landets yngre generation af musikere. Sideløbende med solokarrieren fortsatte Zé Manel sit virke i Super Mama Djombo, da de gendannedes i 00’erne. I 2018 udkom så ‘Nha Alma’, Zé Manels nyeste soloalbum. Et album, som man uden tvivl også kan vente materiale fra, når Zé Manel endelig giver koncert i København med fuldt band.

Fredag _03.04.20
Dørene åbner kl: 20:00
Koncerten starter kl: 21:00
Pris: 175 DKK + gebyr

Aflyst175 DKK
Aflyst