fbpx
Få billetter
Tirsdag 10.11.202060 DKK

Lydarkæologisk lytteklub #3: Kirsten Justesen; Kvinder i Kunsten I & II

Electroacoustic

Institut for Dansk Lydarkæologi inviterer for tredje gang til koncentreret lytning mellem fire store højtalere på ALICE, denne gang i samarbejde med udstillingsstedet ARIEL – Feminismer i det Æstetiske. Med afsæt i to radiomontager fra 1975 af den danske kunstner Kirsten Justesen, og med selskab fra litteraturplatformen (un)told pages, åbner aftenen for en samtale om ligestilling på tværs af generationer. Bemærk at arrangementet foregår på dansk og engelsk.

Aftenens lytning tager afsæt i to radiomontager; KVINDER I KUNST I og II, tilrettelagt i 1975 af den danske kunstner Kirsten Justesen. Montagerne bevæger sig imellem interviews, samtaler, oplæsninger og andet historisk stof fra både ind-og udland, og sætter fokus på centrale stemmer for 1970´ernes ligestillingsbevægelse. 

KVINDER I KUNST I og II giver et kulturpolitisk tværsnit af feminismens udvikling, der både betoner tidens frontløbere, de underrepræsenterede positioner og Justesens samtidige kunstner-kollegaer. På samme tid fremstår indholdet i montagerne nugældende, og trækker mærkbare paralleller til vores samtid, hvor ligestillingsproblematikker og -debatter nu fra et intersektionelt standpunkt retter opmærksomhed mod alle de måder, hvorpå magtmisbrug marginaliserer og undertrykker. 

Aftenens lytteklub vil derfor fremhæve montagernes aktualitet ved at lave en samtale på tværs og mellem generationer, hvor montagernes stemmer sidestilles med relevante positioner, der giver indblik i nutidens ligestillingsbevægelser.   

Igennem aftenen vil vi være i selskab af Maya Acharya og Elisabeth Bruun Gullach. Sammen har de startet (un)told pages, Danmarks første litteraturplatform for BIPOC* forfattere. De vil bl.a. fortælle om deres arbejde og præsentere udvalgte oplæsninger fra deres online lyd-antologi “Strange to Say” med Joan Rang, Zakiya Ajmi, Elias Sadaq, Aphinya Jatuparisakul, Yong Sun Gullach, Aaiún Nin, Sabitha Sofia Söderholm, Deniz Kiy, Waqas Elahi-Dar, og skrivekollektivet Wretched Kalbs.

*BIPOC er et engelsk akronym, der står for; Black, Indigenous and People of Colour.

– Arrangementet foregår på dansk og engelsk

Kirsten Justesen (f. 1943) er uddannet billedhugger fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og var en central skikkelse i etableringen af en feministisk kunst i Danmark og var bl.a. aktivt involveret i kvindebevægelsen, medstifter af rødstrømpebevægelsen og medredaktør af tidsskriftet Kvinder. Justesen har arbejdet indgående med lyd i sine udstillinger. 

(un)told pages er en platform for BIPOC stemmer i litteraturen. Med afsæt i en pop-up boghandel og litteraturfestival samt lyd-antologien Strange to Say giver de plads til de positioner som bliver marginaliseret i litteraturen.

ARIEL – Feminismer i det Æstetiske er en platform for udvikling og formidling af kunst centreret omkring nye forgreninger af feminismer i det æstetiske felt. ARIEL åbnede i samarbejde med Kvindernes Bygning i oktober 2019 og er nordisk og internationalt orienteret med et langsigtet perspektiv på at forgrene sig ud i nye samarbejder, kontekster og situationer.

Institut for Dansk Lydarkæologi er en forening, hvis formål overordnet er at fremdrage, tilgængeliggøre og formidle danske eksperimenter med optaget lyd. I løbet af de kommende måneder teamer de op med Alice for at præsentere en række lydsaloner med plads til fordybelse i lydens fascinerende univers. Læs mere om Institut for Dansk Lydarkæologi her.

Tirsdag 10.11.2020
Dørene åbner kl: 19:00
Koncerten starter kl: 20:00
Pris: 60 DKK inkl. gebyr

Køb billet
Få billetter
×