Tirsdag _04.07.23130 DKK + gebyr

Dawda Jobarteh: Kora meets trumpet on Flekkerøy // Copenhagen Jazz Festival 2023

Sublimt kora-spil møder drømmende stemninger fra den norske skærgård

Elastisk og frisættende kombinerer den gambisk-fødte kora-innovatør sit sublime strengespil med vestafrikanske melodier, jazz og nordisk eftertænksomhed. ALICE på Stairway glæder sig til at præsentere det nyeste projekt fra Dawda Jobarteh, som udforsker skandinaviske stemninger og lyse nætter i samarbejde med den norske trompetist Gunnar Halle i en kvartet-konstellation. Koncerten er en del af Copenhagen Jazz Festival 2023.

 

“Kora meets trumpet on Flekkerøy” er et jazzpræget projekt med en luftig stemning, der åbner vide rum for improvisationer for både kora og trompet. Gunnar Halles trompet tilføjer tydeligt nordiske karakteristika, som fremmaner indre billeder af skandinaviske landskaber. Koraen rodfæster lydbilledet i vestafrikansk musikkultur, men samtidig strækker Dawda Jobarteh sit kora-spil over tid og sted og skaber et elastisk rum på tværs af kulturer, århundreder og kontinenter. Projektets titel henviser til en lille norsk ø, som Dawda selv forbinder med skønhed og eftertænksomhed. Jobartehs egne kompositioner sammenflettes med omarrangerede vestafrikanske melodier såvel som coverversioner af “Togo” af Don Cherry og Jackie-ing” af Thelonious Monk.

Koncerten tager udgangspunkt i 2022-albummet “Do you know a place called Flekkerøy?”, hvor Dawda Jobarteh udforsker en ny retning på sin musikalske og personlige rejse i samarbejde med den norske trompetist Gunnar Halle. På albummet suppleres de to musikere af den gambiske percussionist Sal Dibba såvel som den danske trommeslager Stefan Pasborg og den malisiske bassist Elisée Sangare. Til koncerten fremføres materialet i en kvartet-konstellation.

Lineup:
Dawda Jobarteh
Gunnar Halle
Jens Leonhard
Jakob Grønborg

Hos Dawda Jobarteh mødes ældgamle afrikanske traditioner med et åbent sind og en moderne tilgang. Den gambisk-fødte musiker er født ind i griot-familien Jobarteh, som i generationer har været musikere og historiebærere. At han har den musikalske arv i orden, høres i hans sublime strengespil på den harpelignende kora.

For Dawda Jobarteh, der nu har gjort Danmark til sit hjem, er der dog ikke nogen modsætning mellem at tage griot-arven dybt seriøst og udforske koraen i relation til nye klangmuligheder og samarbejdspartnere. Hans spil er således kendetegnet ved en stor glæde ved at eksperimentere med effektpedaler og elektrisk forstærkning af koraens særlige lyd.

Især henter Jobarteh stor inspiration i jazzen. Herhjemme er han da også blevet et kendt navn i jazzmiljøet, bl.a. gennem sine freejazzede udforskninger i duo med trommeslager Stefan Pasborg, i samarbejder med Pierre Dørge’s New Jungle Orchestra, mm.

Internationalt er han anerkendt som en af de mest spændende moderne udforskere af koraen. Albummet ‘Transitional Times’ udkom eksempelvis på hæderkronede Sterns Music, der siden 80’erne har været et af de helt centrale labels inden for afrikansk musik, og han har optrådt på en lang række internationale scener.

 

Tirsdag _04.07.23
Venue: Stairway
Dørene åbner kl: 19:00
Koncerten starter kl: 20:00
Pris: 130 DKK + gebyr

Køb billet130 DKK