Çiğdem Aslan er født i Istanbul af kurdiske forældre og bosat i London, hvorfra hun gennem flere år har brugt sang og musik til at afdække de komplekse kulturelle mosaikker og brudflader, som man finder i Tyrkiet og Balkan. Aslan synger på adskillige sprog – bl.a. kurdisk, tyrkisk, græsk, bosnisk, bulgarsk, roma mm. – og i sine projekter har hun fortolket både klezmer, balkan-folk og et væld af tyrkiske, kurdiske og anatolske traditioner.
Aslan har ikke mindst skabt sig et navn som en af vor tids førende rembetiko-fortolkere. Rembetikoen beretter om udvandring, eksil og et liv på samfundets bund. og skildrer livet hos fattige immigranter, der rejste fra Tyrkiet til Grækenland i starten af det 20. århundrede. Med sine indlevende fortolkninger af disse immigranters historier holder Aslan også et spejl op for vor tid og dekonstruerer nationale fortællinger ved at blotlægge nutidens brogede og multikulturelle rødder.
Rembetikoen udgjorde også en central nerve på Aslans debutalbum som solo-kunstner, ‘Mortissa’ fra 2013. Et album, der øjeblikkeligt gjorde hende til en lysende stjerne på folk/roots-himlen og bl.a. blev udnævnt som årets album i magasinet Songlines. fRoots udråbte ligeledes albummet som et af årets bedste. Året efter inviterede Fanø Free Folk Festival Aslan til Sønderho, hvor hun optrådte med kvartetten Nefesh samt i duo med Tahir Palali. En duo, hvor hun dykker ned i den særlige alevi-musik, og som fik Informations Ralf Christensen til at skrive, at duoen transporterede “det tyrkiske folkeslags smerter og fornøjelser gennem tid og rum og via folkesangen til Fanø 2014.”
Og netop sådan er det med Aslan, at hun med sin stemme kan fortælle historie og formidle sorg og glæde gennem tid og rum. Dette fik man også at mærke på det efterfølgende album, ‘A Thousand Cranes’ (2016), der atter fik kritikerroserne frem. Bl.a. skrev The Guardian: “A Thousand Cranes, a title influenced by a soulful lament about migratory birds and parting, broadens her range, and establishes her as one of the finest, most emotional singers of the region.”
Med stolthed kan Alice og Fanø Free Folk Festival nu byde på den første københavnske koncert med Aslan, der i denne forbindelse optræder med fuldt ensemble bestående af Nikos Baimpas (kanun), Ant Romero (percussion) og Colin Somervell (kontrabas).
Dørene åbner: kl. 20:00
Koncerten starter: kl. 21:00
Pris: 165 dkk inkl. gebyr