DØRE 16:30 / KONCERT 17:30
“A musical miracle!”, har New York Times skrevet om den tuvanske kvartet Huun-Huur-Tu, der i to årtier har skabt massive og nuancerede lydbilleder med overjordisk klingende strubesang og imponerende vokalharmonier. Huun-Huur-Tu har henrykt ALICEs publikum med to udsolgte koncerter for et lamslået publikum i en helt fyldt Brorsons Kirke i 2018, hvorefter de gentog successen året efter. Der er musikalske mirakler i vente, når kvartetten synger, så taget løfter sig på Brorsons Kirken i november.
Huun-Huur-Tus internationalt anerkendte og imponerende strubesang trækker tråde til ældgammel tuvansk sangtradition. Ved at skabe en vibrerende drone i struben, samt en eller endda to overtoner, formår hver sanger synge op til tre toner på en gang, som flettes ind og ud af unisone og flerstemmige vokalharmonier. Det lyder mildest talt utroligt.
Vokalerne suppleres af traditionelle, håndbyggede instrumenter fra hjemegnen, som bl.a. tæller de distinkte strygeinstrumenter igil og byzaanchi, som både stryges og plukkes. Dertil kommer den langhalsede lut, doshpuluur, den lille mundharpe khomus, den shamanske tromme dünggür og det imponerende perkussive instrument, tuyug, der består af to hestehove. Ikke desto mindre har Huun-Huur-Tu de seneste år også eksperimenteret med vestlige instrumenter som guitar og endda elektronisk musik.
Huun-Huur-Tu’s magiske shaman-musik hylder med deres sange bjergene og sletterne samt naturens kræfter og mysterier. Gruppens grundlægger Kaigal-ool Khovalyg var endda hyrde på Tuvas sletter, før han blev verdensomrejsende musiker, der i dag har spillet med bands som Kronos Quartet og Frank Zappa.
Nåede man ikke at få billet til Huun-Huur-Tu’s hypnotiske koncerter i Christians Kirke i 2019, anbefaler vi på det stærkeste at man ikke snyder sig selv for den enestående oplevelse det bliver når ALICE præsenterer dem i Brorsons Kirkens.
Sagt om Huun-Huur-Tu:
“Da de oplader deres stemmer for første gang, blæses man allerede fra sans og samling. Firstemmig vokalharmoni, nogle skønsynger med gjaldende tenor, nogle i gang med at growle fra struben med dybe grundtoner og høje fløjtende overtoner. De bygger på hver deres måde droner, hvor de – alt efter lungekapacitet – fader ind og ud af den store smukke lydbølge, der skyller ind over os. ” – Ralf Christensen, Information
“[…] a musical miracle!” – New York Times
“The Tuvans will ride into your brain and leave hoofprints up and down your spine.”
– The San Francisco Bay Guardian