Fredag _11.11.22

Panelsamtale: Ørets Uskyld + Ilinx + DJ Jacob Eriksen // Gong Tomorrow 2022

Fredagsbar om økokritisk lydkunst med panelsamtale, vokalperformance og lyttesalon på Rytmisk Musikkonservatorium.

Gong Tomorrow og RMC inviterer til gratis fredagsbar om økokritisk lydkunst med panelsamtale, vokalperformance og lyttesalon. OBS: Eventet foregår på engelsk.

PROGRAM
16:00-17:30 Panelsamtale: Ørets Uskyld – Panelsamatale om lyd, økokritik og repræsentation
18:00-18:20 Performance ilinx: This Connection of Everyone With Lungs (tekst af Juliana Spahr)
18:20-19:30 DJ: Jacob Eriksen

Ørets Uskyld – Panelsamtale om lyd, økokritik og repræsentation
Inden for lydkunst bruges såkaldte field recordings – feltoptagelser – til at indsamle materiale fra omverdenen, som omsættes til lydkunstværker. Men er der problemer forbundet med den praksis? Panelsamtalen rejser spørgsmål om, hvem der repræsenterer, og hvem repræsenteres, når kunstnere indsamler lyde fra deres omgivelser. Hvem holder mikrofonen, og hvem peges den imod? Under overskriften “Ørets uskyld” stiller samtalen skarpt på forholdet mellem lydkunst, økokritik og repræsentation. Vi har samlet et panel bestående af Budhaditya Chattopadhyay, Jacob Eriksen og Jacob Kirkegaard. Samtalen modereres af Nanna Y. Lund og foregår på engelsk.

Panelet diskuterer, om mikrofoner og optageteknologier er neutrale redskaber, som blot dokumenterer deres omgivelser. Sang fra kinesiske mindretal; smeltende gletsjere i Grønland og dyrelyde fra Amazonas er nogle af de mange optagelser, som er opmagasineret i vestlige arkiver. Lydkunstnere, dokumentarister og musiketnologer drager ofte til det globale syd for at indsamle feltoptagelser, uden selv at have oprindelse i de regioner, de portrætterer. Er det udtryk for et misforhold – og hvordan påvirker det de kunstværker, som bliver til under disse forudsætninger? Og hvad er årsagerne til, at lydkunsten overvejende har været undtaget for de kritikker om repræsentation, selvbestemmelse og tilbagelevering af genstande fra vestlige institutioner, som inden for visuel kunst spiller en stadig større rolle?

Panel

Budhaditya Chattopadhyay
Budhaditya en indisk født samtidskunstner, forsker, forfatter og teoretiker. Chattopadhyay arbejder på tværs af forskellige medier og inkorporerer forskellige teknologier heriblandt sensorer, AI og Machine Learning. Chattopadhyay producerer installationer i større skala og live performances, der adresserer presserende spørgsmål om klimakrisen, det antropocæne, økologi, migration, race og afkolonisering.

Jacob Kirkegaard

Jacob Kirkegaards lyd- og videoværker udforsker måder, hvorpå umiddelbart ubemærkede, utilgængelige eller komplekse aspekter af tilværelsen kan lydliggøres, visualiseres og materialiseres. Værkerne har behandlet temaer som radioaktivitet i Tjernobyl, smeltende is i Arktis, grænsemure, affald, og toner genereret fra øret. Med sin særegne alkymistiske tilgang, og på baggrund af omfattende research, portrætteres komplekse fænomener og aktuelle tilstande igennem komposition, installation, video og foto, som ikke nødvendigvis giver svar, men i stedet skaber rum for refleksion.

Jacob Eriksen
Jacob Eriksen er kunstner, forsker og underviser ved Sound Studies and Sonic Arts (Berlin University of the Arts), og direktør for Sound Art Lab og lydskunstfestivalen Struer Tracks. Hans forskning undersøger, hvordan mere-end-menneskelige relationer behandles gennem kritiske posthumanismer i lydkunst. Hans kunstneriske praksis er ofte fokuseret på syntetiserede droner, stemninger og støj i form af performances, installationer og videoer. Han er en del af kunst- og teorikollektivet Listening-With og det Berlinbaserede forskningskollektiv Sonic Thinking.

Moderator: Nanna Y. Lund

Ilinx: This Connection of Everyone with Lungs
Ilinx besværger, bevarer og beskytter med stemmens kraft. Fundamentet for gruppens arbejde er en tro på stemmens helende og bevarende kraft, der på grund af dens kropslige udgangspunkt har en nærmest magisk evne til at skabe forbindelser mellem mennesker. I ilinx’ stemmebaserede rum blandes referencer til både middelalderens kirkemusik, 00’ernes r’n’b divaer og ny kompositionsmusik, og der skabes musik som både peger både fremad og tilbage i tiden.

Gruppen opfører en sangperformance over den amerikanske poet Juliana Spahrs digt This Connection of Everyone With Lungs. Digtet undersøger den radikale forbundethed af alt levende gennem den luft vi ånder og deler, med sit evigt udvidende mantra: “As everyone with lungs breathes the space in and out”. Deres performance giver kompositionen plads og ro til at der kan opstå et fælles, meditativt rum, hvor vejrtrækningen får lov at træde i centrum.

Om Gong Tomorrow
Gong Tomorrow 2022 er en festival for mangeartet lytning. Gennem tre dage giver vi mikrofonen til alt det, der er mere end menneskeligt. Festivalen præsenterer et vildtvoksende program af eksperimenterende musik, lydkunst og nyskrevne værker, som viser veje til at mærke forbundethed med andre arter.

Festivalen skærper sanserne og stiller ørerne ind på sjældent hørte frekvenser. Hvis vi abstraherer fra larmen af menneskeskabte lyde, er den såkaldte natur overhovedet ikke stille og rolig. Det summer, det brummer, det suser, det knager, det bræger, det kribler og krabler. Gong Tomorrow udforsker musikkens potentialer til at åbne en mere mangesproget verden og fejre vores forbundethed. Festivalen er præsenteret i samarbejde med ALICE.

Værkerne er blevet til med støtte fra Koda Kultur og Statens Kunstfond.

Fredag _11.11.22
Venue: RMC - Rytmisk Musikkonservatorium
Dørene åbner kl: 15:45
Koncerten starter kl: 16:00
Pris: 0 DKK + gebyr