Onsdag 11.10.2023160 DKK

Eta Margondang ID

Indonesiske teenagere nyfortolker traditionel musik fra Sumatra

Gondang er musik med udgangspunkt i naturen – rismarkerne, vulkanerne og junglen. Men hvad sker der, når en gruppe unge bringer lyden ind i nutiden med synths, elguitar og internetadgang?

En enestående mulighed for at opleve lokal musik fra landregioner i Sumatra – udsat for keyboards, elguitar og andre “konventionelle” instrumenter. Eta Margondang er en gruppe bestående af ni unge blændende dygtige indonesiske musikere, som viderefører traditionel gondang-musik i en globaliseret kontekst og i deres eget musikalske sprog.

Fra landsbyer langt inde i junglen omkring Toba-søen i det nordlige Sumatra stammer den rituelle folkemusik gondang. Men de sidste 10-20 år er der begyndt at dukke synths, drumpads og el-bas op på radaren hos unge i landområderne. Dette spændende møde mellem simpel, lokal musik og globaliserede internet-påvirkninger er essensen af Eta Margondang.

Gondang – som har fået sit navn efter en tromme – er meget perkussiv og indeholder bjergtagende smukke og lange forløb, hvor cirkulære mønstre væves ind og mellem hinanden med små forskydninger og overlap. Det er en ren og skær fryd at lytte til, og kompositionerne giver et fingerpeg om, at moderne minimalister som Terry Riley har hentet inspiration fra ikkevestlige musiktraditioner.

Eta Margondang åbner en indgang til indonesisk musik, som for mange er hidtil uhørt. De fleste forbinder nok indonesisk musik med de storslåede gamelan-orkestre. Men hvor gamelan oprindeligt er hofmusik knyttet til samfundets overklasse, spillet på instrumenter af kostbare metaller, så har gondang sine rødder i mindre privilegerede landregioner i det nordlige Sumatra.

Gondang-musik er altså undereksponeret, også i Indonesien. Eta Margondang er vokset ud af et kulturprojekt, hvor videoformidling og teknisk udstyr styrker gondang-musikkens økosystemer, sikrer dens bevarelse og giver lokale musikere en kunstnerisk platform.

Det hører til sjældenhederne, at personer fra den region overhovedet rejser internationalt, så vi er enormt stolte af at kunne præsentere denne smukke og medrivende musik på et københavnsk spillested. Gå ikke glip af muligheden for at høre gondang-musik undfanget i en Youtube-æra!

Onsdag 11.10.2023
Dørene åbner kl: 19:00
Koncerten starter kl: 20:00
Pris: 160 DKK inkl. gebyr
Køb billet
×