fbpx

30.11.2020

Mbira/Tuareg-blues

Stella Chiweshe (ZW) + Les Filles de Illighadad (NE)

Mandag d. 30. november
Dørene åbner kl: 19:00
Koncerten starter kl: 20:00
Pris: 120 DKK inkl. gebyr
Køb billetFacebook
Få billetter

En aften helliget ceremoniel musik og manende rytmer. Vi er stolte af for første gang at kunne præsentere Stella Chiweshe – dronningen af Zimbabwes spirituelle mbira-musik – og det talentfulde avant-rock-turaeg-band Les Filles de Illighadad, som gav en fremragende koncert på ALICE forrige år.

 

OBS! ALICE følger myndighedernes retningslinjer vedr. COVID-19 nøje. Alle koncerter i august/september/oktober afholdes derfor med siddepladser og et stærkt begrænset antal billetter. Læs mere om vores COVID-19 tiltag her.

 

Stella Chiweshe

 

Den nu 73-årige Stella Chiweshe er Zimbabwes mest produktive kunstner på den internationale scene. Især i 1980’erne og -90’erne var hun en funklende stjerne under den såkaldte “verdensmusiks” guldalder, hvor hun tryllebandt publikum med sin spirituelle mbira-musik og sin kraftfulde optræden – først i hjemlandet, og siden uden for henholdsvis Zimbabwes og Afrikas grænser. 

 

Stella Chiweshe er den første kvindelige mbira-kunstner, der har skabt sig et navn og er blevet hædret inden for den ellers meget mandsdominerede musiktradition. Den traditionelle ‘mbira’, som refererer til selve stilarten såvel som det karakteristiske lille tommelfingerklaver, som musikken drives frem af, er blevet brugt ceremonielt til at skabe kontakt til ånder af afdøde forfædre, men også som en stærk samling af fælleskabet omkring lytningen. Chiweshe har således opført sin musik på festivaler, i teatre, kirker, skoler og rådhuse, men også hjemme hos folk, hvor der spilles for familiers forfædre.

 

Selvom der siden 90’erne har været mere stille omkring hende, har Stella Chiweshe produceret en håndfuld fremragende albums. Senest udgav Glitterbeat Records i 2018 det længe ventede  album “Kasahwa”, som er en samling af hendes helt tidlige singler, og som hun blandt andet vil fremføre når hun gæster ALICE for første gang til november.

 

Les Filles de Illighadad 

 

Fremtidens tuareg-musik drives frem af kvinderne i nigerske Les Filles de Illighadad. Gruppen blander traditionelle fremaddrivende rytmemønstre med elektriske guitarer og polyfonisk sang, og skaber en medrivende musik, der er både organisk og tidsløs. Les Filles de Illighadad spillede en af deres første koncerter uden for Niger, da de få år tilbage besøgte Global, hvor de tryllebandt rummet med deres hypnotiske og manende musik. Siden har de gæstet ALICE som del af Sophia Jernbergs kuratorprogram, og vi er stolte af at kunne invitere dem tilbage til november, når de optræder på dobbeltbill med Stella Cheweshe.