11.02.2020

Folk

Nahawa Doumbia (ML)

Tirsdag d. 11. februar
Dørene åbner kl: 19:00
Koncerten starter kl: 20:00
Pris: 130 DKK inkl. gebyr
Køb billetFacebook

Med dybe rødder i Wassoulou-traditionen, synger den maliske diva Nahawa Doumbia til Vestafrikas unge generation om kærlighed og kvinders position i samfundet. I forbindelse med genudgivelsen af hendes debutalbum “La Grande Cantatrice Malienne, Vol 1” (1981) gæster hun ALICE i akustisk trioopsætning. Koncerten er en del af Vinterjazz.

 

Nahawa Doumbia er en af de mest elskede sangerinder fra Wassoulou-regionen i det sydvestlige Mali. Med sin kraftfulde stemme synger hun til den unge generation af vestafrikanere om kærlighed og kvinders position i samfundet. Nahawa slog igennem i hjemlandet helt tilbage i de tidlige 80’ere, men det var først omkring årtusindskiftet at hun for alvor blev kendt i Vesten gennem det fremragende album “Yaala” og et samarbejde med den franske producer Frederic Galliano. Siden 2011 har pladeselskabet Awesome Tapes From Africa genudgivet flere af hendes albums, og det er med den nylige udgivelse af hendes debutalbum “La Grande Cantatrice Malienne Vol 1″ at hun spiller en nogle få akustiske koncerter i Europa.

 

Nahawa Doumbia voksede op i en landsby i Wassoulou-regionen hos sin bedstemor, da hendes mor døde kort efter at have født hende. Selvom familien ikke var grioter – musikere i det traditionelle kastesystem i Mali – forudsagde moderen inden sin død at Nahawa ville blive sangerinde. Familien modsatte sig dette, men det lykkedes alligevel den unge Nahawa at stille op i en sangkonkurrence i Malis hovedstad Bamako og vinde. I dag regnes hun blandt de mest indflydelsesrige navne inden for Wassoulou-musikken, der også omfatter stjerner som Oumou Sangaré og Fatoumata Diawara.

 

Nahawa Doumbias albumudgivelser spænder fra den rå nedbarberede lyd med akustisk guitar og vokal, som man for eksempel finder på nogle af hendes første albums, til mere pop-orienterede produktioner, der dog stadig bibeholder den rå og insisterende kvalitet i hendes vokal. Doumbia er på vej med helt nyt materiale, men når hun gæster ALICE – i trioopsætning med akustisk guitar og ngoni – går hun tilbage til rødderne og opfører sange fra sit debutalbum. Nahawa Doumbia spillede en anmelderrost koncert på Global i 2015, så det er med god grund at vi glæder os til at få hende tilbage på Nørre Allé. Gå ikke glip af chancen for at opleve en af Malis helt store stemmer til februar.

 

Om Vinterjazz:

Koncerten er en del af den landsdækkende festival Vinterjazz, der fejrer 20 års jubilæum den 6.-29. februar 2020. Programmet offentliggøres løbende på www.jazz.dk